ponedeljek, 19. januar 2015

Sam si si kriv, če so vse tvoje digitalne fotke ravnokar vaporirale v smetišče elektronske navlake

Odkar se škljocnil prvo digitalno fotko pa do dandanes se mi je nagrmadilo nekje 217.402 fotk plus minus ena ali dve. To znese tam nekje 1.4 TB, ki jih je potrebno nekam stlačit. Najprej so se valjale na disku pc-a, ki je mlel pod mizo, potem je postal premajhen in sem jih preselil na 1,5TB zunanji disk. Ta je čez čas začel čudno škripati in sem sprevidel, da potrebujem nekaj bolj zanesljivega. Razmišljal sem o mrežnem diskovju, tačas pa je zunanji disk še vedno škripal obenem pa tudi brezhibno deloval. Dilema o diskovju se je nadaljevala, cene niso šle nič dol, disk je še vedno zvesto škripal. Potem sem enkrat mimogrede, ko sem šel v železnino to torx vijake za leseno konstrukcijo, zavil še v sosednjo trgovino in kupil nov, večji zunanji disk.





Lightroom je tenko piskal, ko sem ga prepričeval naj fotke prestavi na drug disk. Po kakem tednu različnih prisilnih ukrepov sem se zlomil in naredil ponovni ročni import vseh fotk. Kak mesec zatem so fantje pri adobiju izdali novo verzijo LRja, ki je bil dosti manj uporniški, a tedaj je bilo že vse mimo.

No, ta 3TB disk zdaj žni na robu mize in tiho melje vse tiste fotke. Stari zunanji disk je nehal škripati in še vedno brezhibno dela. Sedaj bi načeloma lahko vzpostavil backup med enim in drugim zunanjim diskom za vsak primer, če bi kateri od njiju prišel do konca svoje življenske dobe. Idejo sem hitro opustil, saj bo fotk vedno več in nimam namena kupovati dopelt diskovja. Plus ni mi bilo pretirano všeč, da sta oba diska na isti lokaciji. Če se zgodi kakšna nesreča z elektriko, bo zoprno. Tudi če kak otrok potegne za kable, medtem, ko disk melje, bo tudi zoprno.

Torej je treba fotke stlačit na nek oblaček, ki bo sam pazil na to, da se mu otroci ne smukajo okoli vitalnih kablov in da se električarji v okolici ne igrajo z napeljavo in da kaka strela ne razsuje celega data centra. Sprva sem pomislil na strica gugla. Tam imam najet kar zajeten kos diskovja a kljub vsemu ne bo dovolj za odlaganje kupov in kupov fotk. Sem en večer poguglal online backup storitve in izbral prvo, ki je imela unlimited disk space in so jo kolikor toliko pohvalili na reviewih. Naredil sem account, se prijavil na 30 dnevni free test drive, si instaliral njihovega pc klienta in naštimal folder s fotkami.

Potem je klientek malo pomlel in izračunal, da bodo vsi podatki prenešeni čez natanko 42 dni in nekaj ur. Da imam optiko na svoji strani ne pomaga kaj dosti ker vsaka cev ima dva konca in če je na drugi strani slamica ti tudi fi 50 ne pomaga prav nič.

Po dveh mesecih je bila vsa šara prenešena na backup strežnik. Da so podatki up-to-date prenešeni skrbi servis, ki zadevo pošilja na strežnik. Meni se s tem ni treba ukvarati. Le ko potegnem fotke s kartice pustim pc malo dlje prižgan, da se fotke v miru prenesejo na varno.

Zdaj se tamala lahko brez skrbi igra s kabli okoli računalnika.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

  • Recent Posts

  • Text Widget