torek, 28. maj 2013

Sri Lanka wrap-up


Malce zamujam, a vseeno -wrap-up najinega tripčiča po Šri Lanki:
  1. rabiš vsaj tri tedne free tajma, da lahko v miru pogledaš tudi drugo polovico (severo vzhod) otočka
  2. fino je, če potuješ v shoulder oz. off seasonu: za nočitve sva plačevala nekje od 10 do 20€. Za dva seveda. Ceneje ni nujno bolje, ponekod ti bodo zraven dali tudi kaj za pojest zjutraj, čeprav ti v večini primerov zaračunajo tisti curry/plačinke/kontinentalni zajtrk oz. karkoli jih že naštimaš, da ti pripravijo zjutraj.
  3. prevozi z lokalnimi prevoznimi sredstvi so dirty-cheap. Dvourna open window vožnja z busom bo stala manj kot euro. Malenkost več bo prišel klimatiziran mini kombi. Tam ti to po vsej verjetnosti od nekod neprestano pihalo v glavo in se boš tresel celo pot od mraza. Vlaki so tudi povsem spodobni. Drugi razred je čisto okej. Enkrat sva se celo peljala v prvem razredu, pa mi je bilo žal, ker je bil tisti vlak res lep tudi v drugem razredu. No sem pa videl Toy Story. Dvakrat.
  4. Vroče. Če je sonce, potem žge na polno. Osrednji, gorat del, ki je tam na 1000, 2000 metrih zna biti hladen zvečer, čez dan velja isto pravilo, kot v nižinah - vroče.
  5. Folk je radoveden in prav nič sramežljiv. Sploh v kakih bolj off the beaten path vasicah zna biti interakcija z domačini prav zabavna. Pazit se moraš edinole tuktuk šoferjev, oz. jih jemati z rezervo - ti se ti bojo hitro kaj zlagali (tja in tja ne vozi noben bus in kaj podobnega, čeprav je na postajo ravnokar pripeljal točno ta bus, ki ga ni). So pa odlično prevozno sredstvo, le spogajati se je treba za ceno.
  6. Dolge plaže s palmami so pogosto zbombardirane z močnimi valovi. Tam je plavanje striktno no-go.
  7. Še ena nevšečnost so Rusi, ki so množično odkrili Šri Lanko. Menda znajo biti kar zoprni. Najdeš jih v bolj fancy establišmentih, tako da se jih hitro rešiš, če greš kam kjer je bolj domače oz. upoštevaš točko 2.
  8. Hrana zna biti hitro malo bolj začinjena (kar ni nujno slabo). Zna se zgoditi, da se zagiftaš s kakšnim street foodom, a konec koncev je to tudi del potovanja.
  9. Otok ponuja dovolj smeri za raziskovanje - že prvi dan na letališču v Kolumbu sva našla dva Slovenca, ki sta šibala na sever, v mesto sva šerala taxi z Nizozemcema, ki sta jo mahnila na vzhod, midva pa sva šla proti jugu. Je pa res, da sva kar nekajkrat srečala Salomon family - štiri starejše Nemce, od katerih sta ata in mama bila od glave do pet oblečena v Salomonovo robo.
  10. Folk zna angleško, po večini vsaj nekaj besed, če pa to ne pa zna dobro mahati z rokami. Komunikacija ni problem.
  11. Internet je na voljo bolj ali manj povsod. Problem zna biti hitrost, ki je pogosto bila dovolj dobra za prebrat maile, za kak strašen upload slikic pa ne. Ja, za tiste, ki še niste našli kje se skrivajo fotke - najdete jih tule: Sri Lanka. Zna se zgoditi, da bom v bližnji prihodnosti gor dodal še kako novo fotko...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

  • Recent Posts

  • Text Widget