četrtek, 15. marec 2012

Ratitovec


Vzpon na Ratitovec je blazno simpatičen izlet. Midva sva za izhodišče vzela Prtovč - vasico s tremi hiškami, eno lovsko kočo, eno cerkvico in eno turistično kmetijo. Do vasice prideš po ozki cestici, ki se strmo dviga iz Železnikov. Asfalta je ravno dovolj za en avto, ko ti nasproti kdo pridirja se moraš prav previdno postaviti ob desno bankino in paziti, da se ne prekucneš po strmini v dolino. Ko si enkrat z avtom gor v enem kosu, si tako rekoč že zmagal.



Ok, ja, treba je še zlesti na hrib. Malček daljša pot skozi Razor in čez Vratca ti ob lahkotnem tempu vzame slabi dve uri. Po tej strani je na osojnih delih še kar nekaj snega, tako da priporočam kake višje pohodne čevlje. Čeprav se gor pride brez problemov tudi v kakih nižjih, le pazit je treba kam stopiš... Preverjeno :)


Na vrhu je kar pošteno pihalo, tako da sva na hitro poštemljala planinsko knjižico potem pa se šla pogret v kočo. Čaj, ješpren in flancat. Dovolj powerja za spust proti dolini.







Tale Ratitovec sem že nekaj časa gledal. No, potem je padel sneg. In potem je prejšnji teden šel gor Mare z ekipo, tako da ni bilo več razloga zakaj ne rinit v škofjeloški konec. Priporočam obisk v bližnji prihodnosti, ko je gor še nekaj snega ker je res lepo... Pa probajte izbrat kakšen dan ko ne bo ravno fuuuul pihalo.

1 komentar:

  • Recent Posts

  • Text Widget