sreda, 3. april 2013

Osamljeni planet

Sredi marca je BBC prodal Lonely planet travel guide business nekemu ameriškemu kziljenjerju. Si predstavljam, da to ne more pomeni ti nič kaj dobrega za te res priljubljene modre buklice. Če upoštevaš, da imaš že v trenutku, ko pride izdaja iz tiskarne, na internetu na voljo bolj sveže informacije o dogajanju kamorkoli že greš, je usoda tovrstnih publikacij v bistvu zapečatena. Žal.


LPji se mi že vrsto let valjajo po ruzakih, ok v zadnjem času v spremstvu netbooka, a vseeno imajo svoje prednosti: nimajo baterije, ne moreš jih razbiti, lahko jih imaš za pod glavo in ko jih doma vzameš s police ti znajo priklicati marsikateri flash s poti. Dvomim, da bi se ti kaj takšnega zgodilo, če bi ponesreči v inboxu našel pet let staro potrditev rezervacije hostla.

Poglavje zase so tudi tiste njihove simple-as-hell mape mest in pokrajin, ki se seveda ne morejo kosati z google mapsi, ti pa zato ponujajo neskončno možnosti, da se kje izgubiš, zaideš dol z well trodden highwaya in najdeš kak skrit kotiček. 

Je pa lonelyje potrebno pravilno uporabljati. LPT - Lonely Planet Trail dobiš, ko opazuješ kaj počne velika večina zvestih uporabnikov osamljenega planeta. Vsi delajo isto pot, spijo v enem od priporočenih prenočišč, gredo malicat za isto mizo in zvečer pijejo za istim barom. To je čisti no-brainer za lenuhe. Je pa pomemben podatek za ta pravo uporabo. Ta zahteva le nekaj sklepanja, intuicije, malček raziskovalne žilice in avanturističnega duha. Vse to itak vsak ima, vprašanje je zgolj, če se ti da it iz svojega confort zona raziskovat kaj je tam zunaj. Finta je v tem, ga greš pač tja, kamor LP ne gre. Seveda bi bilo neumno, da si ne greš pogledat nekih top spotov na poti, ker pač gredo vsi tja. Še vedno pa imaš na voljo kako neobičajno uro ali pa kak stranski vhod. Res ni neke hude potrebe, da greš jest točno v tisto eno domačo kuhinjo, vso okoli nje pa trmasto ignoriraš. Če ne tvegaš, ne moreš zmagat :)

Kakorkoli že, potrebno bo imeti en uč na tistem kziljenjerju. Če bo delal neumnosti pa pokupit edišne, ki kažejo v smeri prihodnjih potepov.  Za voljo dni brez elektrike, s papirnatimi ladjicami in modrimi cegli pod glavo. 

1 komentar:

  1. LP je res bibilja potovanj. Noben web page ne pride se ne mora kosati z označenimi stranmi v knjigi in dopisanih mislih, podčrtanimi mesti in narisano potjo.

    OdgovoriIzbriši

  • Recent Posts

  • Text Widget